Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Asalt asupra puterii

Publié le par Marcela-Violeta Feraru

Asalt asupra puterii

In aceasta seara militantii UMP incep votul pentru a-si alege presedintele. Pentru moment, din cauza unui scandal privind organizarea votului la precedentul scrutin, UMP (Union pour un Mouvement Populaire) nu are un presedinte ales ci o conducere colegiala asigurata de un triumvirat al fostilor premieri apartinand acestei familii politice: Alain Juppé, Jean-Pierre Raffarin si François Fillon.

Este un vot electronic la care sunt invitati toti membrii formatiunii, insa fara surprize majore : fostulpresedinte,Nicolas Sarkozy, este dat castigator.

Dupa ce a stat pe tusa doi ani rumegandu-si infrangerea in fata lui Hollande la prezidentialele din 2012, Nicolas Sarkozy a iesit din barlog, impins de la spate mai ales de afacerile judiciare in care numele sau este citat. Dat fiind ca pentru moment nici una dintre acestea nu a reusit sa il agate durabil, acuzatiile de hartuire de catre justitie par sa aiba un fundament si, in acelasi timp, sa creeze mai degraba simpatie pentru fostul presedinte.

Pe acest fond, Nicolas Sarkozy s-a aruncat intr-o campanie electorala furibunda, facand turul federatiilor. Mitingurile sale au debordat nu o data, ca si cum candidatul se lasa luat de val...Asa se face ca s-a pronuntat pentru abrogarea legii care permite casatoria homosexualilor sau a facut referire la radacinile maghrebiene ale fostei ministrese a justitiei, Rachida Dati, in contextul discutiilor despre criminalitate.

Mult mai interesanta va fi insa batalia urmatoare, si anume aceea pentru desemnarea candidatului UMP la prezidentialele din 2017, unde Sarkozy se va infrunta cu Alain Juppé, cel mai bine plasat pentru moment. Week-end-ul trecut am avut parte de o inflamare a spatiului public, din cauza ca sustinatorii lui Sarkozy l-au fluierat pe Juppé in fieful lui, la Bordeaux. Acesta este insa doar preludiul, oiar batalia pentru investitura la dreapta esichierului politic va fi cu sange pe pereti!

Commenter cet article