Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

O mama romanca la originea unei noi jurisprudente europene

Publié le par Marcela-Violeta Feraru

O mama romanca la originea unei noi jurisprudente europene

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis asupra unei chestiuni care face parte dintre dezbaterile cele mai pasionale dintre politicienii europeni : daca un imigrant are dreptul sa beneficieze de prestatiile sociale din tara in care se instaleaza, sau nu... La origine, o mama romanca ce s-a instalat in Germania cu fiul ei bolnav, in speranta de o obtine un tratament gratuit pentru copilul ei.

Ei bine, Curtea a decis ca acesta este un "turism social", si ca deci prestatiile sociale (medicale) nu pot fi acordate cazului in speta. Mai precis, mama respectiva nu a putut dovedi ca dupa instalarea sa in Germania a cautat in mod activ un loc de munca.

De o maniera mai generala, prestatiile sociale nu vor putea fi acordate intr-un stat european pentru imigranti care se afla pe teritoriul unui stat membru de un timp considerat insuficient de lung sau nu pot dovedi ca au resurse suficiente la dispozitie pentru a trai.

Adaug totusi ca marea majoritate a imigrantilor - vorbesc mai ales de cei romani, pentru ca este situatia pe care o cunosc cel mai bine - incep prin a face munci grele, la negru, barbatii in constructii, femeile in menaj, si ca nu vor putea, desigur, dovedi nimic.

Decizia Curtii a fost primita cu declaratii favorabile de tot spectrul politic francez, caz altfel destul de rar.

Commenter cet article