Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Sarkozy - back in business!

Publié le par Marcela-Violeta Feraru

Sarkozy - back in business!

"Ales fara glorie". Cam asa evalueaza presa franceza victoria lui Nicolas Sarkozy care se intoarce in viata politica la presedintia UMP dupa scrutinul din acest week-end. Si totusi, prezenta la vot a fost foarte buna iar fostul presedinte a obtinut 64,5%. Doar ca in tabara lui s-a sperat un minim de 70%, poate chiar 80% pentru ca alegerea sa sa fie fara echivoc. In plus,in paralel, Marine Le Pen era realeasa presedinta a FN cu...100% din voturi!

Fara glorie asadar, insa incepand de azi, partidul se afla din nou in mainile sale iar scopul este, desigur, investitura pentru prezidentialele din 2017. "Adevaratul invins in acest scrutin este Alain Juppé", cel care pana acum era cel mai bine plasat in sondajele de opinie pentru 2017, s-a spus in cercul apropiatilor lui Sarkozy, Chiar in cazul unor primare deschise, cu Sarkozy la manetele partidului, jocurile par a fi facute.

Ce se schimba insa in viitorul imediat odata cu instalarea lui Nicolas Sarkozy ca sef al opozitiei? Campania sa electorala a dat cateva elemente privind directiile politice pe care va evolua. S-a discutat mult despre influenta "negativa" pe care fostul sau consilier de taina, Patrick Buisson, ar fi avut-o asupra lui in campania din 2012, ca si cum asta l-ar face mai putin responsabil pentru ideile pe care le-a promovat. Si totusi azi Nicolas Sarkozy este mult mai aproape de extrema dreapta incarnata de clanul Le Pen decat a fost in urma cu 3 ani, atat pe chestiunile de societate cat si pe cele politice si de securitate. Un exemplu in primul caz: a promis abrogarea legii care permite casatoria homosexualilor, un exemplu pentru al doilea caz: abrogarea si refondarea spatiului Schengen, cu un prim pas care ar insemna blocarea accesului Romaniai si Bulgariei. Ca de obicei, Nicolas Sarkozy incearca sa traga presul de sub picioarele Frontului National, dar atitudinea sa va forta in acelasi timp stanga guvernamentala sa se apere pe acelasi flanc. Deja Emmanul Vals, prim ministru si fost ministru de interne, a pus in practica politici de securitate foarte apropiate de cele promovate de Nicolas Sarkozy insusi. Intre Marine Le Pen, Nicolas Sarkozy si Emmanul Vals e o supralicitare de rau augur pe spatiul politicilor de securitate, in contextul unei impopularitati crescande a UE in opinia publica.

Alegerea echipei ce va lucra cu noul presedinte al UMP va da o idee ceva mai clara despre intentiile lui Nicolas Sakozy, dar exista cel putin un nume sigur : Brice Hortefeux, vechi si fidel prieten, ale carui optiuni politice se apropie mai mult de extrema dreapta si FN decat de centru si MODEM (formatiunea lui François Bayrou).

Commenter cet article