Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Francezii nu mai doresc, in marea lor majoritate, ca strainii sa voteze in tara lor

Publié le par Marcela-Violeta Feraru

Francezii nu mai doresc, in marea lor majoritate, ca strainii sa voteze in tara lor

Rasturnare radicala de situatie,in numai trei ani, revelata de un sodaj de opinie publicat azi. Daca in 2012, majoritatea francezilor se declara favorabila uneia dintre propunerile canidatului Hollande (propunerea cu nr 50, mai exact, din manifestul lui) azi situatia sta pe dos!

Socialistii propun de multa vreme ca cetatenii straini instalati legal pe teritoriul Frantei de cel putin 5 ani sa poata vota la alegerile locale, propunere sustinuta de o evidenta : acestia contribuie prin taxele locale la bugetele comunitatilor in care traiesc.

Daca in 2012, 60% dintre francezi se declarau favorabili acestei masuri, in sondajul publicat azi procentele s-au rasturnat: 61 la suta se declara impotriva.

In analizele care au urmat publicarii rezultatelor se vorbeste despre radicalizarea opiniei publice urmare a radicalizarii discursului politic. Campania agresiva a lui Nicolas Sarkozy din 2012 si cea de anul acesta pentru recastigarea presedintiei UMP, ca si aparitiile din ce in ce mai dese ale presedintei FN,Marine Le Pen, in media sunt principalele cauze, in opinia analistilor, pentru cresterea intolerantei fata de imigranti.

Problema este mult mai larga insa decat vor sa o recunoasca aici "ganditorii de bine", cei mai multi sateliti ai stangii. Dubla nationalitate pe care o pastreaza in special cetatenii din fostele colonii - algerienii, de exemplu - fac dificila, daca nu imposibila integrarea acestora intr-o societatea cultural diferita. Comunitarismul, respins de constitutia si legislatia franceza conduce la aparitia unor aberatii : insule de cultura si civilizatie fundamental diferite de valorile si principiile civilizatiei europene, in care femeile sunt din ce in ce mai des obligate sa poarte voalul, tinerii se declara djihadisti si integreaza miscari radicale, bigamia este practicata adesea si tolerata de autoritati.

Steagurile Algeriei, care au colorat Place de la Nation din Paris in seara victoriei lui Fraçois Hollande, sau cartierele din toate marile orase in timpul campionatului mondial de fotbal au dat o idee despre ceea ce este pe cale sa ia nastere : oalta patrie in sanul patriei care ar trebui sa fie franceza. Socialistii au tolerat si incurajat multa vreme permesivitatea frontierelor pentru ca noii veniti sunt in general potentiali votanti ai stangii,insa fenomenul este scapat de sub control si duce direct catre accesul extremei drepte in turul doi al viitoarelor prezidentiale, daca nu chiar la Elysée.

Nici o sansa, asadar, ca Hollande sa isi respecte cea de-a 50 promisiune electorala. Acordarea dreptului de vot strainilor presupune o modificare a constitutiei care se poate face doar prin referendum sau votul a doua treimi dintre parlamentari. Sondajul pune in evidenta insa mai mult decat un aspect al opiniilor politice in Franta, el arata, cum spuneam, o radicalizare profunda si o respingere a comunitarismului sub orice forma s-ar putea el manifesta. Cu,in perspectiva, retragerea dreptului la dubla nationalitate.

Commenter cet article